گچ بری چیست؟
هنر گچبری، یک هنر وابسته به معماری است که در هر دوره زمانی شکل و شیوه خاص خودش رو داشته. گچ سمنان به دلیل خاصیت شکل پذیری، چسبندگی، رنگ و قیمت مناسبش در این هنر کاربرد زیادی داره. با ایجاد کندهکاریهای ساده بر روی گچ میشه تحولی در دکوراسیون داخلی خونه داد. در این مقاله قصد داریم تا شما رو بیشتر با گچ بری و انواع اون آشنا کنیم.
گچبری چیست؟
گچ بری و گچ کاری، هنر بریدن و کندهکاری رو گچ است که در محیط های مختلفی اجرا میشه. از جمله رایجترین گچکاری ها میشه به گچکاری سقف و گچبری دور لوستر، گچکاری تزئینی دور شومینه، گچبری نور مخفی سقف کاذب، گچبری های نما رومی، گچبری دور ستون ها و گچبری آرک اپن اشاره کرد.
ابزار اولیه گچبری چیست؟
ماله
برای گچکاری نیاز به ابزار پیچیده و گرون قیمتی نیست. ماله اولین و ضروری ترین ابزار برای یک گچکار است و برای پخش کردن و پرداخت گچ به کار میره.
دَمبُر
وسیله ای است که نوک تیز و بُرندهای داره. این ابزار چاقو مانند، یکی از وسایل گچبری است که با استفاده از اون، میشه گچ رو برید. استفاده از دَمبُر، کار تخصصی است و زیبایی نهایی طرح گچبری شده، ارتباط به نحوه استفاده از دَمبُر داره.
بومخوار
یکی دیگر از ابزارهای ضروری برای گچبری است که به منظور تمیز کردن زمینه کار و بوم به کار گرفته میشه. استفاده از ابزار مخصوص گچبرها کار ساده ای نیست و نیاز به تخصص و آموزش داره.
وردنگی
از دیگر ابزار مورد استفاده در طراحی گچ میشه به وردنگی اشاره کرد که نوعی قلم گچبری محسوب میشه. از وردنگی برای خط انداختن روی گچ استفاده میشه و پس از خط انداختن، میشه عمل برش را به سادگی انجام داد.
قلم بومگِرد
یک وسیله طراحی روی گچ است که با اون میشه لبه های گرد و قاشقی رو روی سقف و دیوار ایجاد کرد. لبه های گرد کوچک در طراحی برگ ها و دیگر اشکال کاربرد فراوانی دارند که با کمک این وسیله کاربردی انجام میشه.
انواع سبک گچبری چیست؟
گچبری به دو سبک کلی سنتی و مدرن تقسیم میشه. در ادامه با این دو سبک بیشتر آشنا میشیم:
سبک گچبری سنتی
با شنیدن گچبری سنتی احتمالا یاد خونه های قدیمی افتادین. درسته ذهنتون جای مناسبی رفته. گچ بری سنتی معمولا دارای طرح های پر از جزئیات ظریف، سقف شلوغ و پر رنگ و لعاب است. در این سبک گچبری، رنگ جایگاه خاصی داره و استفاده از رنگ هایی مثل طلایی، قرمز و سبز بسیار معمول است.
سبک گچکاری مدرن
در این سبک دیگه خبری از گل و مرغ و رنگ های شاد نیست. در گچبری سبک مدرن از خطوط راست و زاویه قائمه یا خطوط منحنی استفاده میشه. در سبک مدرن تمرکز فقط روی سقف نیست و میشه از گچ بری برای پنهان کردن فضایی که مناسب نیست استفاده کرد. همچنین ترکیب گچبری با نورپردازی میتونه جلوه خاصی به فضای خونه بده.
در سبک سنتی از گچبری تنها در سقف پذیرایی استفاده می شده اما سبک مدرن این قابلیت رو داره که بتونیم از گچبری در فضای اتاق خواب و قسمت های دیگهی خونه هم استفاده کنیم.
روش های اجرای گچ بری و گچ کاری چیست؟
گچبری معمولا به دو صورت دستی و پیش ساخته انجام میشه.
گچبری دستی
این شیوه از زیباترین شیوه های کار با گچ از گذشته بوده. در گچبری دستی، گچکار مخلوطی از آب و گچ رو به نسبت های دقیق ترکیب کرده و خمیری انعطاف پذیر بدست میاره. اسکلت اصلیِ کار با دست های گچکار شکل میگیره و بعد از اون به سراغ ابزارهای مخصوص خودش میره.
در این شیوه زمان محدودی برای ایجاد طرح و نقش داریم به دلیل اینکه اگه گچ سفت بشه دیگه امکان کار روی اون وجود نداره. این زمان به کیفیت گچ هم خیلی وابسته است.
زمان اجرا و دستمزد شیوه سنتی بیشتر از شیوه پیش ساخته است اما در نهایت کار بسیار ارزشمندی به یادگار میمونه.
گچ بری پیش ساخته
گچ پیش ساخته از جنس گچ به همراه پلی یورتان، و فوم های فشرده شده پلی استایرن بوده که توسط قالب های مخصوص ساخته میشه.
گچبری پیش ساخته رو میشه در بخش های مختلف خونه به کار برد و محدودیتی در اجرای اون نیست، به عنوان مثال گچ پیش ساخته سقف و گچ پیش ساخته دیوار از پرکاربردترین ها هستن.
به دلیل استفاده از صفحات فوم پلی استایرن، گچ های پیش ساخته سبک تر هستند و انتخاب خوبی برای سقف و دکوراسیون داخلی می باشند.
مزایای گچبری پیش ساخته چیست؟
قیمت پایین
سرعت در اجرای کار
استحکام بالا
ماندگاری طولانی
سهولت در نصب: برای نصب گچبری پیش ساخته نیاز به جوشکاری، میلگرد کشی و رابیتس کاری نیست.
ثبات رنگ
سبک بودن
خاصیت رنگ پذیری
امکان نصب روی انواع سطوح
قابلیت انجام انواع دیزاین از جمله نورپردازی
معایب گچ کاری پیش ساخته
در کنار همه مزایایی که گچ بری پیش ساخته داره، ذکر یک عیب این نوع هم امری ضروری است.
مقاومت کم در برابر رطوبت: استفاده از گچبری پیش ساخته در فضاهای مرطوب مناسب نیست به دلیل اینکه لایه سفید گچ اصطلاحاً طبله میکنه و ظاهری نامناسب ایجاد میشه.
از گچبری در کجاها استفاده میشه؟
گچ بری سقف
رایج ترین کاربرد گچ بری درسقف است. گچ کاری سقف به صورت سنتی، مدرن یا پیش ساخته قابل اجرا هستند.
گچ بری دیوار
گچ بریِ حاشیه ای از انواع گچ بری های دیواری محسوب میشه. از گچ بری های دیواری علاوه بر دیوار سالن، در دیوار اتاق خواب ها و گچ بری دیوار پشت تلویزیون و شومینه هم استفاده میشه.
گچ کاری ستون
گچ بری بر روی ستون ها هم از گذشته رایج بوده. انواع گچ بری روی ستون ها شامل گچ بری ستون گرد، گچ کاری ستون مربع، گچبری ستون آشپزخانه، گچکاری ستون وسط سالن پذیرایی و گچ بری ستون های کنار دیوار هستند.
برچسب: گچ، گچ ساختمانی، گچ گیپتون، گچ سمنان، گچبری، گچکاری،